Werken in de zorg zonder diploma: kan dat?

In bijna alle sectoren is het merkbaar: de krapte op de arbeidsmarkt. Ook in de zorg is er een tekort aan gekwalificeerd personeel. Veel mensen willen wel graag in de zorg werken, maar denken dat ze zonder diploma geen kans maken. Niets is gelukkig minder waar! In dit artikel leggen we je dan ook uit welke mogelijkheden er zijn en hoe jij de eerste stap kunt zetten richting een carrière in de gehandicaptenzorg.

Aan het werk in de zorg zonder diploma

Wil je graag in de gehandicaptenzorg werken, maar heb je nog geen zorgdiploma? Dan zijn er mogelijkheden om aan de slag te gaan, mits je bereid bent om te leren op de werkvloer. Je kunt bijvoorbeeld starten als praktisch of facilitair ondersteuner – denk aan huishoudelijke taken, ondersteuning bij maaltijden of het op orde houden van de leefomgeving van cliënten.

 

Goed om te weten: vaak wordt er verwacht dat je een BBL-opleiding op niveau 1 of 2 volgt. Dat betekent dat je werken en leren combineert: je gaat één dag per week naar school en past de rest van de week je kennis toe in de praktijk. Zo kun je meteen van betekenis zijn, terwijl je leert. En je krijgt gewoon salaris!

Scholings-
mogelijkheden

Natuurlijk zijn er ook bij- of omscholingsmogelijkheden in de zorg. Kies er bijvoorbeeld voor om een zij-instroomtraject of een zoals hierboven benoemd BBL-traject te volgen. Daarnaast zijn er ook maatwerktrajecten mogelijk via opleiders zoals Firda. Sommige organisaties hebben daar afspraken over gemaakt. Denk aan scholing op eigen locatie, verkorte trajecten of werken met certificaten. Ook dat kan onderdeel zijn van jouw route richting een baan in de gehandicaptenzorg.

Vrijwilligerswerk in de zorg

Is vrijwilligerswerk meer iets voor jou? Ook dat kan in de gehandicaptenzorg. Help bijvoorbeeld met hand-en-spandiensten op dagbestedingslocaties, zoals in een werkplaats voor houtbewerking. Maar ook op de woonlocaties ben je hard nodig. Word bijvoorbeeld maatje van een cliënt en onderneem samen leuke dingen. Denk hierbij aan wandelingen of fietstochtjes maken, sporten of samen koken. Ook kan je helpen bij het organiseren van groepsactiviteiten.

 

De cliënten in de gehandicaptenzorg zijn heel divers. Sommige mensen hebben een verstandelijke beperking, anderen hebben een combinatie van beperkingen en bijvoorbeeld een intensieve begeleidingsvraag. Dat vraagt soms om iets meer tijd, aandacht of structuur, maar maakt jouw inzet des te waardevoller.

Er is op dit moment een groot tekort aan vrijwilligers. Wil jij iets betekenen voor deze doelgroep? Meld je dan aan via ons contactformulier. We kijken graag samen wat bij jou past!

Byzondr gematcht

Hebben we je overtuigd van de mogelijkheden om in de zorg te werken zónder diploma? Dan is het tijd om jouw match te vinden in deze sector. Vul onze matchingtool in en ontdek binnen 3 minuten jouw gepersonaliseerde lijst van opleidingen, functies en organisaties. Want één ding is zeker: werken in de gehandicaptenzorg is machtig mooi mensenwerk!