Welke opleiding voor GZ?
Het is van groot belang dat medewerkers in de gehandicaptenzorg de juiste opleiding en kennis hebben om optimale zorg te kunnen bieden aan de mensen die zij ondersteunen. Een essentiële factor in deze context is de opleiding die zorgprofessionals volgen, met name op MBO-niveau. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat niet elke MBO-opleiding naadloos aansluit op het specifieke werkveld van de gehandicaptenzorg.
Momenteel zien we dat de opleiding MBO Sociaal Werk niet volledig aansluit op de behoeften en vereisten van de gehandicaptenzorg. Om deze reden is deze opleiding niet geaccrediteerd binnen ons werkveld. Dit kan leiden tot uitdagingen en beperkingen voor medewerkers die vanuit deze achtergrond in de gehandicaptenzorg werkzaam zijn. Ook wordt nog wel aangenomen dat de MBO Sociaal Werk nauw aansluit op de bachelor studie Social Work. Dit is niet het geval!
Daarom willen we graag de aandacht vestigen op de meer geschikte opleidingsroute voor professionals die in de gehandicaptenzorg willen werken: MBO Zorg en Welzijn. Deze opleiding biedt een gerichte en relevante basis voor medewerkers om effectief te kunnen functioneren binnen de specifieke context van de gehandicaptenzorg. Het curriculum van deze opleiding is nauwkeurig afgestemd op de benodigde kennis en vaardigheden die vereist zijn in ons werkveld.
Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat onze medewerkers de juiste opleidingsachtergrond hebben om kwalitatieve zorg te kunnen leveren aan onze cliënten. Daarom raden we aan om bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers en bij de verdere ontwikkeling van huidige medewerkers aandacht te besteden aan de relevantie van de gevolgde opleiding.
Project logeerwonen
Het project Logeerwonen, een samenwerking tussen Groningen en Friesland, werkt aan het vergroten van het aantal logeerplekken voor gezinnen met een kind met een ernstige beperking. Dit helpt gezinnen die vaak moeite hebben om goede respijtzorg te vinden. Door meer logeerplekken beschikbaar te maken, bieden we deze gezinnen de ondersteuning en rust die ze nodig hebben.
Samen sterker in de zorg met FAIR Noord
Op 18 juni vond een rondetafelgesprek plaats over regionaal collectief werkgeverschap, georganiseerd door programmamanagers van de noordelijke provincies. Het doel was om samen met bestuurders van zorgorganisaties te verkennen hoe ze kunnen samenwerken om personeelskrapte aan te pakken. De bijeenkomst was energiek en vol voorbeelden van initiatieven, waarbij een algemene behoefte aan meer samenwerking werd gevoeld. Een concreet resultaat is het initiatief FAIR Noord.
FAIR Noord is een initiatief dat sinds juli actief is in Drenthe, Friesland en Groningen. Het brengt zorg- en welzijnsorganisaties samen om zzp’ers te koppelen aan zorginstellingen zonder extra kosten. Hierdoor blijft het zorggeld waar het hoort: in de zorg zelf. Het initiatief zorgt ervoor dat zorginstellingen flexibeler kunnen omgaan met hun personeelsbehoeften en stimuleert samenwerking in plaats van concurrentie. Dit helpt om de zorg beter en efficiënter te organiseren. Ontdek hier meer over FAIR Noord.
Betere afstemming in de GGZ
Op 1 april startte Match WLZ Friesland als een centraal punt voor vraag en aanbod in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Dit platform helpt bij het vinden van de juiste zorg voor complexe cliëntvragen door advies en bemiddeling te bieden. Eind dit jaar zullen ook organisaties uit de gehandicaptenzorg aansluiten, wat de samenwerking en afstemming in de regio nog verder zal verbeteren.
Al deze initiatieven tonen de voortdurende inspanningen om de zorg te verbeteren en de ondersteuning voor zowel cliënten als zorgverleners te verbeteren. Heb je vragen of wil je meer weten over een van deze projecten? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!